måndag 24 september 2012

Live Cake Decorating Challenge

I onsdags förra veckan utlystes ett nytt tävlingsmoment på The Cake and Bake Show i London. Man skulle arrangera en Live Cake Decorating Challenge på mässan, där fyra deltagare tävlar mot varandra att under 1 timme (!) dekorera en dummy-tårta med ett givet tema (som man fick reda på 30 min i förväg) utan att se varandra under tiden. Ville man vara med på detta skulle man anmäla sitt intresse, och hade man tur blev man utvald att vara med att tävla.
Jättekul tänkte jag och anmälde mig. Två dagar senare fick jag veta att jag blivit utvald! Jag skulle delta i professional-klassen på lördag kväll.
Extra kul var att under lördagens tävlingar var det den fantasiske Eddie Spence som skulle hålla i tävlingen och vara domare.
Min största nervositet var nog att inte veta vilka verktyg eller material man skulle få. Det enda jag visste var att det skulle vara lika för alla. Men jag får säga det att det var väldigt begränsande då man verkligen inte fick mycket att jobba med, ett antal färgade sockerpastor, en burk med ytte-pytte lite kristyr och en burk med piping jelly. Inga färger, ingen riktig kniv, ingen pensel mm. En pensel fick vi dock raggat tag i, innan vi började.
Här håller vi fortfarande på att förbereda innan startskottet går. Vi har fått reda på temat som var "A rose garden" - en verklig lättnad för mig!





Eddie gick runt och intervjuade oss lite grann i början, sedan hade han lite Q&A med publiken, som så klart tog chansen att fråga ut honom om allt möjligt. Han är ju en mästare på mycket!
 
Eddie passade också på att visa upp sitt pris som han mottog bara en vecka tidigare. The Bakery Industri delar varje år ut ett antal priser i England, som Baker of the year osv. Eddie tilldelades the Lifetime Achievement Award. 
 
Min rosenträdgård börjar ta form....
När så en timme gått samlades tårtorna och Eddie gjorde sin bedömning. Han bedömmer främst tre saker, hur väl de var täckta (sprickor ojämheter mm), kompositionen (hur väl balanserad den totala designen är) och så "attention to detail" (dvs finish).
 
Det var riktigt kul att bli utsedd till vinnare.
Även om jag såklart inte tyckte tårtan var mycket att "hänga i julgranen", men man kan inte förvänta sig ett fantastiskt mästerverk med bara en timmes arbete och mycket begränsade förutsättningar! Men det hela var jättekul och jag gillar konceptet med en live challenge där alla arbetar på lika villkor, under stress och utan att se varandra.
Priset var biljetter till nästa års mässa inklusive övernattning, så det blir tårtmässa i England nästa år också! 

3 kommentarer:

Lisa - Sockerrus sa...

MEN vilken rolig grej! Både själva tävlingen och att du vann! Grattis! Det verkade vara en mycket intressant mässa. Kanske något jag borde boka in till nästa år :-)

Anna sa...

Grattis Gunilla! Den vinsten var du säkert väl värd av det lilla man kan se på bilderna!
Var du nöjd i övrigt?
Kram

Gunilla Wall sa...

Hej Lisa & Anna, och tack!
Men roligast var nog ändå att träffa Eddie igen. ;-)
Ja, jag var nöjd i övrigt. Mässan är ju helt ny, så nästa år kommer den säkert att vara ännu bättre. Och den kommer att vara både på våren i Manchester och i London till hösten!! Jag får se vilken av dem jag ska åka på.. känns tungt att dra på båda.
Kanske läge att samla ihop oss och ta en svenskträff där borta??!!
/Gunilla