fredag 22 oktober 2010

Halloween present

Alla kunder som gör en beställning i butiken under helgen till och med måndag, får med en förpackning orange/svarta muffinsformar samt en burk Halloween strössel, utan kostnad. (Gäller så långt lagret räcker)

söndag 17 oktober 2010

Sykorgstårta

Nyligen gjorde jag denna sykorg till firandet av en 80-års dag. Det är verkligen ett jättekul motiv att arbeta med. Man kan jobba länge med små, söta detaljer. Det är nästa omöjligt att ge sig, man kommer hela tiden på nya skojiga detaljer att lägga till. Men till slut blev korgen full och jag var jättenöjd med den. Särskilt med inskriptionen på tårtan, som jag gjorde som ett broderi med pyttesmå korsstygn.
Bild på hela tårtan finns i mitt galleri.

Kursbilder

Nu har jag lagt upp bilder från förra helgens baskurs. Bilderna hittar ni här.
Det finns förresten två platser kvar till spritskursen på lördag.

onsdag 13 oktober 2010

Steg-för-steg - Marsipanspindlar

Här kommer nu steg-för-steg beskrivningen på de busenkla små marsipanspindlarna som jag lovade.
Jag har använt färdigfärgad svart marsipan, och en liten gnutta extra vit (det går bra med vit sockerpasta också). Verktyg som behövs är egentligen bara någonting att skära med. Men det underlättar med en kavel med distansringar och en utstickare om man vill göra många spindlar och vill ha dem alla i samma storlek. En smoother och ett modelleringsverktyg kan också vara bra. (Allt material och verktyg finns i butiken)
Enklaste sättet för att göra flera saker lika stora är att kavla ut marsipanen med hjälp av distanser (t.ex distansringar) och sedan stansa ut bitar med en utstickare. Om man använder samma distanser och samma utstickare får man alltid lika mycket marsipan i varje utstick.
Rulla sedan ihop bitarna till runda bollar. Detta är spindelns kropp.
Rulla sedan ut mer marsipan till en lång smal rulle. Ett bra tips för att få en jämn utrullning är att använda en smoother (utslätningsverktyg) för att rulla marsipanen mot underlaget.
Skär sedan marsipanen i åtta små bitar, lagom långa för din spindelkropp. (Mina kroppar var ca 20mm och benen ca 25mm långa) Olika långa ben ger olika karaktär på spindlarna, testa vilket du tycker blir bäst.
Platta sedan till ena änden på varje ben och fäst dem mot kroppen nerifrån och upp, som på bilden. Fyra ben på var sida. Lämna plats för "ansiktet". Ta hjälp av lite ätbart lim för att fästa benen, om marsipanen torkat till på ytan.
Rulla sedan två små kulor av den vita marsipanen och två ännu mindre kulor av den svarta. Platta till dom lite och fäst mitt fram som ögon. Först den vita kulan och sedan den svarta. Placera dem olika för en skelande/yr spindel eller en som sneglar eller bara stirrar rakt fram.
Gör sedan en liten gapande mun, alternativt en glad mun, men hjälp av modelleringsverktyg eller en tandpetare.

Sedan kan du servera dina spindlar som dom är, som godis. Eller placera dom på en tårta eller cupcakes. Till dessa cupcakes har jag kavlat ut orange marsipan och stuckit ut en lagom stor form med en rund utstickare. Är din muffins lite toppig, så skär du av den lite innan du lägger på rundeln, så får du en jämn yta att ställa dina spindlar på.
Jag gillar att de ser lite rädda ut.. Ungefär som om de fått syn på en spindel!
Lycka till.

tisdag 12 oktober 2010

Julinspiration redan!!

Åh en sån härlig syn att möta när jag hämtade in posten idag - Julnumret av 101 nya idéer. Det dyker upp i butikerna under denna vecka.
I detta nummer har jag gjort en artikel om pepparkakshus, med en hel del smarta tips dels för grunderna, men också hur man gör karamellfönster, kristyrgranar och tips på hur man kan dekorera sitt hus. Det ingår också en beskrivning på hur man modellerar marsipantomtar.
Det är så kul att äntligen få se det färdigt. Artikeln gjorde jag nämligen redan förra julen, eller närmare bestämt i trettonhelgen. Det är en stor fördel att fota sådant här medan man har julpyntet framme, istället för att dra fram julgrejerna mitt i sommaren.
För övrigt är där en massa andra pysselidéer inför jul, så håll utkik i tidningshyllan.

måndag 11 oktober 2010

Söta eller läskiga?

Jag håller på att "ladda" mentalt inför Halloween. Det är ju en väldigt osvensk tradition som jag egentligen inte firar, men jag gillar pysslet som är förknippat med det. När annars får man frossa i spöken, häxor, spindlar och andra läskigheter?

Jag har gjort dessa små sötnosar förr, men denna gång har jag knåpat ihop en liten steg-för-steg beskrivning också. (kommer inom kort)

Hur känner ni? Bär det emot att äta såna här?

(Själv tuggar jag gärna i mig en spindel men skulle svimma om någon försökte få mig att äta en marsipan snigel....)

torsdag 7 oktober 2010

Festspecial artikeln

Sent omsider har jag nu fått upp artikeln från Allt om Mat festspecial i våras på min hemsida. Om det var någon som missade den då, går det att kika på den här.

måndag 4 oktober 2010

En rosa månad

Det har bakats i helgen och det går - som så ofta - i rosa färger. Denna gång är det för att uppmärksamma Rosa bandet - kampanjen som hela oktober månad ägnas åt.

Skänk gärna ett bidrag till cancerforskningen.

Mer bilder kommer sen.

fredag 1 oktober 2010

Glädjande nyhet för Finland och Danmark

Nu har jag äntligen möjlighet att erbjuda frakt till Finland och Danmark, genom postens tjänst MyPack. Mer information finns under villkor i butiken.
Och tack till Wikinggruppen för att ni byggt ut butikslösningen och gjort detta möjligt.

Äsch... ännu ett inlägg utan bild. Jag lovar bättring.