måndag 28 december 2009

Tårta till Öppet Hus

Fenomenet Öppet Hus, ni vet när gäster kommer och går under en längre tid, är alltid svårt att göra tårta till. En vacker tårta med ett speciellt motiv, eller en skulpterad tårta som föreställer något särskilt behöver få en samlad skara gäster så alla får en chans att se verket innan kniven sätts i. För så fort man börjar skära av tårtan så försvinner ju motivet mer och mer, och det är ju lite trist att anlända under senare delen av det Öppna Huset och bara få höra talas om hur fin den var....

Så inför min mans 50 årsdag fanns förslaget att bara baka lite muffins och skippa tårta. Men i ärlighetens namn, om inte tårtbakerskans make skulle få tårta på sin 50års dag, när ska han då få tårta??
Alltså fick jag fundera lite och kom till slut fram till en design som skulle fungera att skära i utan att det påverkade motivet. Det blir ju inte fråga om något stort motiv eller så, utan en där varje bit har en egen liten dekoration (typ tårta på metervara). Inte särskilt avancerat, men uppskattad av alla gäster.

Markeringarna för varje bit gjorde jag som om det vore en kudde, eller stoppningen på en stol....

Innehållet var ljusa bottnar, den ena med hackade pecannötter, ett tunt lager mörk chokladtryffel och granatäppelmousse. Jag hade också rikligt med granatäpple (hela bitar) och det gav en härlig "splashande" känsla när man tuggade på dom. Mycket lyckat!

fredag 25 december 2009

Chokladpraliner

Lagom till jul fick jag äntligen tillfälle att praktisera lite av kunskaperna från chokladpralinkursen i Barcelona tidigare i höst. Tyvärr hann jag inte allt jag hade tänkt, men tre sorter blev det, med egenkomponerade recept.
Lakritsganache till vänster, kastanj i mitten och blåbär till höger.
De ser så härligt många ut...
Packade i fina askar blir de en perfekt gå-bort-present i jul. Man kan ju inte äta allt själv...

tisdag 22 december 2009

Den anonyma julklappen

Jag fick en julklapp häromdagen. En jättefin necessär/sminkväska. Men tyvärr var den helt anonym, ingen avsändare, inte ett kort eller etikett, inte ens poststämpeln var till hjälp...
Jag tänkte kanske han/hon som skickat den kikar in här och känner igen julklappen. Jag blev jätteglad för den, och skulle så gärna vilja veta vem jag fått den av.

lördag 19 december 2009

onsdag 16 december 2009

Klassiska pralines

Nu när julen närmar sig är det hög tid för julpyssel och då framförallt det härliga julgodiset. I år har jag ett nytt kök (hösten gick ju åt till att renovera detta centrala rum) och det gör det extra kul och inspirerande att julpyssla.

På kvällens program stod test av ett nytt recept, klassiska New Orleans Pralines. Jag är nyss hemkommen från min årliga tripp till New Orleans och i år fick jag en present av en vän, nämligen en bok; "New Orleans Classic Desserts". Ni som känner till staden vet ju att de är mästare på desserter och sötsaker och en av deras specialiteter är just pralines (uttalas 'praw-leeens').


RECEPT:
450 g råsocker (strö)
590 g strösocker
6 dl standard mjölk (3%)
6 dl pecannötter (medium hackade)
1 nypa salt
60g smör eller margarin
1 tsk äkta vaniljextrakt

Blanda de båda sockren, mjölk och salt i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme till ca 116 grader. (Testa med mjukt kulprov). Rör med jämna mellanrum så att det inte bränns vid.
När smeten nått stadiet för mjukt kulprov (116-118 grader), slå av värmen och tillsätt de hackade nötterna, smöret/margarinet och vaniljextraktet. Låt sedan stå i 10 min utan att röra i det.

Efter 10 min rör smeten ordentligt tills det börjar tjockna något (ca 100 varv med en slev). Skeda upp massan på en marmorskiva eller ett bakplåtspapper. Låt de kallna och torka. Lyft sedan försiktigt varje pralin med en spatel och vänd dem så de får torka på båda sidorna.
Oändligt söta och försvinnande goda. - Försvinner bokstavligt talat i munnen...
Förvara i en tätslutande burk eller slå in dem en och en.

måndag 7 december 2009

Kampanjpris nu till jul

Just nu är det specialpris på en del varor i butiken, blad annat DVD kursen som nu kostar 429:- (ord 499:-) och Sockerskolan 105:- (ord 120:-). Det är även specialpris på moussefyllningar och non-temp choklad.

Välkomna.